Hej, ik ben Rosa. Waarschijnlijk ben je nieuwsgierig naar de persoon achter Empathie Praktijk. Naar mij als mens, Je wilt tenslotte kunnen inschatten of je me in zou willen huren als trainer. Of ik iemand ben waarbij je je kwetsbaarheid zou durven te tonen wanneer je me kiest als coach. Of je het fijn zou vinden om tijd met mij door te brengen. Of onze waarden met elkaar overeen komen. Of ik wel echt iets te brengen heb. Of je wel iets van me zou kunnen leren. Dat heb ik zelf ook altijd. Ik wil het gevoel hebben dat ik iemand heb leren kennen. Ook al is het maar vanachter een scherm. Dus wie is Rosa?

Als ik niet aan het bijleren, trainen of coachen ben, ben ik moeder en bezig met experimenteren & lifehacken! Uit liefde voor de planeet & alle aardbewoners leef ik zoveel mogelijk groen, duurzaam en fair. Zero Waste Vegan, als je het een naam wilt geven. Ik ben dol op fermenteren; in mijn keuken tref je vaak interessante potjes aan. Ik onderhoud een desemcultuur, kéfir of er staan kiemgroenten. Ik maak onze havermelk & deodorant zelf. En ik juich: onze boodschappen komen sinds kort binnen in glazen potten!

Als multipassionate vlieg ik ogenschijnlijk alle kanten op. De rode draad door alles, is dat ik aardsnieuwsgierig ben aangelegd, empatisch én geboeid door mens, natuur & gezondheid. Met wat ik leer op mijn pad, wil ik bijdragen aan het leven van anderen.

als kind hield ik van in bomen klimmen, boeken lezen, natuurfilms kijken en bloemen plukken. Ik speelde graag buiten met vriendjes en vriendinnetjes. We aten thuis vegetarisch. En ik had een diepe band met mijn konijn. Mijn gevoeligheid probeerde als kind nog uit alle macht te verstoppen en onderdrukken. De kracht van gevoeligheid zou ik pas later ontdekken. Wat ik later wilde worden, wist ik niet meteen. Wel had ik in mijn hart de intentie ‘later als ik groot ben, ga ik bij opa en oma wonen om voor ze te zorgen op hun boerderij’. Bij mijn opa en oma ben ik nooit gaan wonen. Wel heb ik inmiddels 2 eigen mensjes op de wereld gezet om voor te zorgen, samen met mijn lieve man.

Ik breng al 3/4 van mijn leven door als stadsmeisje. Ter compensatie groeit onze Urban Jungle gestaag. Ik laad graag op in het bos of op de hei. En bloemen pluk ik nog steeds graag, ik maak er wildplukboeketten & Vlierbloesemlimonade mee!

Ik doe graag sporten als yoga & pilates. Dat brengt me letterlijk & figuurlijk in balans. Als ik me sterk voel en zorg voor mezelf, kan ik er ook zijn voor mijn klanten en mijn gezin.

 

Ik hou intens van strand & zee en was geraakt door de onderwaterwereld uit de films van Jacques Cousteau. Zo begon ik als 18-jarige aan mijn studietijd met de intentie om Marien Bioloog te worden. En precies toen ik dat pad doorlopen had, raakte ik gefascineerd door de mens en maakte een switch. Evolutie, Immunologie, Bioritme, Voeding. Ik koos een afstudeerpad gericht op innovatief bijdragen aan de maatschappij. Zo ben ik afgestudeerd als eclectisch onderlegd bioloog. Dit geeft me vaak innovatieve invalshoeken als coach en trainer.

als nieuwe moeder ontdekte ik hoe ver onze maatschappij is weggedreven van de biologische norm van onze soort. We hinderen de fysiologische geboorte, kiezen massaal kunstvoeding voor onze baby’s, leggen kindjes alleen op een kamer & staan de hechting tussen ouder en kind in de weg. Mijn lief en ik kozen voor natuurlijk ouderschap en volgden zoveel als we konden de biologische en emotionele behoeften van onze dochter. Ik gaf borstvoeding, leerde Dunstan Baby Language. Ik leerde mijn lichaam volgen, mijn dochter volgen, mijn grenzen voelen en vertrouwen. We gebruikten wasbare luiers. We lieten onze dochter nooit huilen. En door naar de lichaamstaal van mijn dochter te luisteren, leerde ik per ongeluk dat baby’s zindelijk willen zijn. Ik had een zindelijke baby!

Hier zie je haar zitten, op het potje >>

als mens maakte ik ondertussen een persoonlijke crisis door. Door lichamelijk letsel werd ik op mezelf teruggeworpen. Ik worstelde met mijn grenzen. Keihard doorknallen en dan crashen. Het werkte niet meer om op die manier te leven. Daarom besloot ik van zelfzorg en herstel mijn hoogste prioriteit te maken. Ik werd door het leven genadeloos uitgenodigd om mindfullness vaardigheden te ontwikkelen. Zo leerde ik mijn grenzen te herkennen en hiernaar te luisteren. Ik leerde mijn valkuilen kennen. Ik leerde omdenken. Ook leerde ik te doseren door inspanning en ontspanning af te wisselen. Ik kwam daarbij regelmatig voor dilemma’s te staan. Bovendien raakten sociale verhoudingen onder druk & uit balans. Regelmatig werd hierdoor een enorm appel gedaan op mijn communicatieve vaardigheden. Met vallen en opstaan groeide ik in een grondhouding van zelfempathie & empatische assertiviteit. Uiteindelijk heeft het doormaken van lichamelijk letsel mijn persoonlijke ontwikkeling dus een enorme boost gegeven. Natuurlijk gaat het nog weleens anders, ik ben niet perfect. Wel kan ik veel sneller herkennen wat ik doe en weet ik hoe ik mezelf kan herpakken vanuit een grondhouding van compassie. Ik kan steeds soepeler omgaan met mijn emoties. Wat ik heb geleerd over mezelf kan ik nu bovendien vertalen naar een kracht waarmee ik kan bijdragen aan anderen. Hier ben ik ontzettend dankbaar voor!

Onze oudste dochter ontwikkelde zich razendsnel en kon volledig praten met anderhalf jaar. Ik wilde de diepe verbinding tussen ons vasthouden en opvoeden vanuit verbinding. Ik hoop namelijk dat mijn dochters later als volwassene kunnen voelen dat ze onvoorwaardelijk geliefd zijn. Ik bleef daarom ver weg van straffen en belonen, methodes als Triple P of slaaptraining. Ik ontdekte al snel hoe onze taal eigenlijk vol zit met oordelende taal, straffen en belonen. Schuld, schaamte, ‘goed zo!’, stout, goed, fout. Dat inzicht bracht me bij Non Violent Communication, voorbij oordelen, op weg naar verbinding. 10 jaar verder ben ik opgeleid als trainer & coach in dit communicatiemodel.

Ik werd opnieuw moeder. Mijn tweede dochter leerde me hoe belangrijk het ongehinderd uiten van emoties is voor baby’s! Ze wilde niet gesust of getroost worden en had behoefte aan het verwerken van al haar indrukken met warme armen om haar heen. Ze liet zich niet van haar pad afleiden. Ze kwam met een sterk eigen ritme, heldere grenzen. Energiek en sensitief. Ik verdiepte me in de tranen van baby’s en via die weg raakte ik vertrouwd met nog een component van non-verbale verbinding; de kracht van spel en de neurofysiologie van emotieregulatie. Het is soms een dolle boel bij ons thuis en daar geniet ik eigenlijk evenveel van als de kinderen! << Hier zie je ze, mijn liefjes!

Ik geloof in het zelflerend vermogen van kinderen en heb een grote voorliefde voor democratisch onderwijs. Vooral snelle autonome denkers hebben het moeilijk in rigide klassikaal onderwijs. Dat onze kinderen op de Vrijeschool zitten, heeft te maken de prachtige waarden die de Vrijeschool uitdraagt. Hoofd, hart & handen. Verbinding met de natuur, de jaarfeesten, muziek, de ambachten, kunst, schoonheid. Ze genieten zichtbaar van deze rijkere leeromgeving.

Ook zelf zoek ik ook de verbinding met de natuur, het ritme van het jaar. Ik probeer mijn lichaam en mijn natuurlijke cyclische ritme te volgen. Ik ervaar het als een gemis en een onrecht dat de mannelijke helft van de mensheid de norm is in beslissingen. Ik verlang naar meer vrouwelijk leiderschap in de wereld. Vrouwelijk gelabelde eigenschappen als zorgzaamheid en empatisch vermogen, kunnen sterk bijdragen aan het herstel van de balans op onze planeet. Ik draag graag bij aan empowerment en inclusie van vrouwen en heb een grote interesse in thema’s van intersectionaliteit. Ik geloof dat het gebrek aan balans in de wereld diep verweven is met oordelend hierarchisch denken, het losgekoppeld zijn van behoefte bewustzijn. Dat inzicht stimuleert mij om bij te dragen.

Ik ben diep geraakt door de schoonheid van authenticiteit, de diepte van verbinding, de kracht van kwetsbaarheid, de diepgang van empathie. Steeds meer is mijn sensitiviteit deel van mij en komt tot zijn recht als kracht. Ondernemen confronteert me met angsten en blokkades. Wonderschone behoeften die zich tonen in vermomming, die ik met zachtheid probeer te ontvangen. Het pad dat ik volg van binnen manifesteert zich steeds meer van buiten.

Als Empathic Entrepeneur is mijn diepe wens om bij te dragen aan verbinding, aan het bewustzijn en welzijn van individuele mensen, de planeet, aan de transitie naar een needs based society, mezelf & mijn gezin.

People Planet Profit!

Nu weet je wie ik ben!

Liefs, Rosa