Empathie brengt verbinding & bewustzijn

Elke keer dat ik mensen zie worstelen met zichzelf, of in het contact met elkaar, zie ik hoe dit in de wortel ontstaat door losgekoppeld te zijn van behoeften. Empathie is de kracht die het mogelijk maakt om die koppeling terug te vinden. Met de Empathie Praktijk faciliteer en coach ik in menselijke empathische verbinding. In de basis bied ik steeds de verhelderende ervaring van empathie én coach ik anderen op het zelf aanleren van verbindende vaardigheden. Steeds met een ander accent, 1:1, in groepen, in workshops, cursussen, trainingen, of lezingen. De Empathie Praktijk focust op wat er gebeurt binnen én tussen mensen om hen te ondersteunen een weg te vinden die werkt voor alle betrokkenen.

Empathie & Verbindende Communicatie?

Luister ik naar je gevoelens en behoeften met de intentie van een ‘giraf’, het landdier met het grootste hart, dan noem ik dat empathie; voedingsbodem voor verbinding tussen ons en binnen jou. De trainingen, coaching en empathie sessies zijn gebaseerd op Non Violent Communication (NVC), ofwel Geweldloze Communicatie (GC) in het Nederlands. Veel mensen denken door het woord geweld aan een methode die bedoeld is voor geweldplegers. Dat is de kracht van woorden; ze zullen altijd bedoeld én onbedoeld een beeld oproepen dat impact heeft op het contact tussen ons. Daarom kies ik voor de term Verbindende Communicatie, waarmee ik het beeld oproep van de positieve intentie die ik ermee heb. Verbindende Communicatie geeft je bewustzijn van ‘jakhalzen’, woorden die verwijdering scheppen én een nieuwe taal waarmee verbinding wordt gevoed.

Making Life Wonderful

Geweld was wel degelijk de kiem en drijvende factor achter het ontstaan van NVC. Een klein jongetje, net verhuisd naar Detroit, maakt de rassenrellen van 1943 mee. Hij wordt op school gepest om zijn joodse achtergrond. Thuis is er juist compassie. “Hoe kunnen mensen gewelddadig worden naar elkaar, afgesneden van hun mededogen? En hoe kan het dat anderen vol compassie blijven, zelfs in de meest vreselijke omstandigheden?” Marshall was op zoek naar antwoorden. Hij werd Klinisch Psycholoog en promoveerde onder de beroemde Humanistische Psycholoog Carl Rogers.
Dr. Marshall Rosenberg (1934 – 2015) zette zich in als mediator. Zijn inzicht in de rol van taal als kiem voor geweld & compassie groeide uit tot Non Violent Communication. Het begon met éen man die onbetaald rondreisde, slapend in zijn auto. Uiteindelijk gaf hij trainingen in wel 60 landen. Inmiddels is het stokje overgedragen aan een collectief van trainers over de hele wereld. Met de naam NVC sloot hij aan bij de Geweldloosheids-beweging van o.a. Ghandi & dr. Martin Luther King. Wereldwijd wordt bijgedragen aan verbinding, empathie & compassie ‘making life wonderful’.

Wat is (N)VC? En wat kun je leren als je een training volgt?

 • Het is een communicatiemodel dat conflictreducerend werkt
 • Het draagt bij aan verbinding en harmonie
 • In de basis is het een eenvoudig 4 stappen model
 • Je leert heldere observaties maken
 • Je leert behoeften en gevoelens herkennen & uitdrukken
 • Je oefent erin heldere verzoeken te doen

Je kunt het in essentie op 5 manieren toepassen:

 • Je leert jezelf kennen en beweegt van moeten, schaamte & schuldgevoel naar zelfcompassie en willen
 • Je oefent in jezelf zo uitdrukken dat de kans op conflict kleiner wordt
 • Je leert empathisch luisteren
 • Je leert te communiceren vanuit de intentie tot verbinding
 • Je leert te zoeken naar all-win solutions

Voor wie is het?

Voor iedereen. NVC/GC/VC draagt bij aan verbinding op de werkvloer, in vergaderingen, in gezinnen, in conflict, in liefdesrelaties, in oorlogsgebieden, in de politiek. Je kunt het tengenkomen in 1:1 empathie sessies, coaching & counselling, mediation, in de opvoeding van kinderen. Bij de Empathie Praktijk ligt het accent bij coaching, ouderschap vanaf de zwangerschap, hoogbegaafdheid, vrouwen empowerment, chronische pijn, duurzaamheid & groepstraining.

Wat is een empathie sessie?

In een empathie sessie fungeer ik als space holder. Je wordt diepgaand gehoord, voorbij oordelen en gedachten, tot op het niveau van gevoelens en behoeften. Ik spiegel en vertaal jouw woorden voor je, zodat je jezelf beter begrijpt. En natuurlijk check ik bij je, of het zo klopt. Zo gehoord worden geeft veel helderheid en ontspanning. Ik ondersteun je bij het vinden van verbinding met jezelf, door naar je te luisteren en je door inzichtgevende en helende oefeningen te begeleiden. Daarnaast coach ik je waar nodig naar verbindende vaardigheden toe.

Hoe verloopt empathische coaching?

Het lijkt op een afspraak bij een psycholoog of coach. Het grote verschil is dat een psycholoog doorgaans zal starten vanuit diagnostiek. Hij/Zij stelt vast wat ‘mis’ met je is, stelt een diagnose en geeft je de bijbehorende therapie om te veranderen. Verbindende Communicatie stapt buiten dat oordelende & fixende paradigma. Er is een omdenken van gedrag en gedachten naar behoeften en gevoelens. In een empathie sessie komen antwoorden dan ook uit jouzelf. Zodra je in contact bent met met je behoeften, is er oneindige creativiteit om die te vervullen. Daarnaast kan ik je coachen in het zelf ontwikkelen van deze vaardigheden. Ik stem af op wat bij jou en je situatie past en op wat je wil en nodig hebt, met een basis van luisteren. We kunnen bij elkaar in een ruimte zijn of elkaar spreken via een medium als Skype, Zoom of telefoon.

Wil je met mij in contact komen? Mail dan naar info@empathiepraktijk.nl

Wat Empathie Brengt

"The human soul doesn't want to be advised or fixed or saved. It simply wants to be witnessed, exactly as it is."
Parker Palmer
Rosa Nederhof
Coach & Trainer

Empathie & Kwetsbaarheid Openen Je Hart

"Omringd door 'jakhalzen', oordelen, kritiek & beschuldiging, verstoppen we onszelf achter een pantser om ons te beschermen tegen pijn. In ons harnas blijven we gevangen in schuldgevoel, schaamte, niet goed genoeg zijn, niet genoeg hebben, schaarste. Je authentieke zelf is onbereikbaar geworden door het panter, net als ons vermogen tot empathie. Empathie biedt een veilige bedding voor kwetsbaarheid. In die kwetsbaarheid ligt de sleutel tot het pad naar het vervullen van onze behoefte aan liefde, thuisvoelen, plezier, intimiteit, vertrouwen, innovatie, creativiteit, authenticiteit & creativiteit."
vrij vertaald naar Brené Brown
Rosa Nederhof
Coach & Trainer