zwanger
pexels-photo-2480948 CSC_3556
Tired mom

WORKSHOP
GEBOORTE
COMMUNICATIE

Leer Hoe Communicatie Bijdraagt Aan
+ Veilige & Vlotte Baring
+ Tevredenheid & Empowerment
+ Ervaren Van Verbinding, Efficiency
& Zingeving Als Professional

Wij Gaan Veilig Communiceren

Waarom Geboorte Communicatie?

Jij als professional bewaakt de veiligheid van de zwangere en haar baby. Als geen ander ben je getraind in het proces en in het inschatten van risico’s. Je kent de statistieken, protocollen, weet wat je moet monitoren,  wanneer je met je team moet ingrijpen & hoe. Allemaal om moeder en kind veilig naar de overkant te loodsen. Levende moeder + gezonde baby = prima bevalling toch? Hoe jouw zorg door cliënten wordt ervaren, blijkt toch anders te liggen. Veiligheid rondom de geboorte van een kind kent meer dimensies dan het medisch/klinisch bewaken van leven. De ervaring van veiligheid bij je cliënt is óok sterk verbonden met je communicatie, je uitstraling, het respecteren van haar rechten & autonomie én haar lichamelijke & emotionele integriteit. Lukt het om die balans te vinden, dan draagt dat onnoemlijk bij aan je cliënt. Ook jij als professional ervaart winst. Verbindende communicatievaardigheden dragen bij aan veilige & vlotte baringen, aan helderheid in communicatie met cliënten & collega’s, aan efficiëntie in je werk. Plus aan werkplezier & aan zingeving, doordat je meer verbinding ervaart én tevreden cliënten ziet.

Gevolgen Van Onveiligheid

Als een barende zich ondanks jouw technisch goede zorg onveilig voelt bij jou, werkt dat door in haar fysiologie. Het zenuwstelsel is immers gemaakt om op gevaar te reageren. Dat onveilige gevoel kan daardoor zelfs een normale, vlotte fysiologische baring hinderen of in de weg staan. Vanuit de ervaring van onveiligheid kan zo vertraging optreden in de geboorte en ontstaat een risicoverhogend effect op het verloop van de geboorte. Een bevalling kan óók traumatisch zijn door niet-medische oorzaken. Vanuit de intentie van het bewaken van de veiligheid, ontstaat verdrietig genoeg vaak een gevoelsmatig, of zelfs fysiek onveilige situatie voor de vrouw, waarbij haar rechten niet gerespecteerd worden en gehandeld wordt zonder haar consent. Dit is een fenomeen dat bekend staat als ‘Obstetric Violence’. Zo’n negatieve ervaring aan de start is een Life Event waarvan het sneeuwbaleffect doorwerkt op het verdere leven van ouders en kind. Anno 2021 kan dat echt anders.

Empowerment & Tevredenheid

Een geboorte is qua intensiteit, fysieke uitdaging én mentaal wel wat te vergelijken met het lopen van een marathon. Wanneer een vrouw zich veilig voelde, in flow was, is gerespecteerd, gehoord, gezien en gesteund, staat er achteraf een trotse, stralende winnaar. Door veilige communicatie draag je onmeetbaar bij aan het welzijn jouw cliënt en de start van het kindje. Een bevalling heeft de potentie van empowerment in zich. Er is niets mooiers dan aan de zijlijn te hebben gestaan van zo’n sterke start. Door verbinding met je cliënten te ervaren in het contact, de dankbaarheid te ontvangen van een tevreden gezin en met plezier en voldoening terug te kijken op je werk, kun je ook als professional meer werkplezier en zingeving gaan ervaren. Ook de samenwerking in je team is gebaat bij jouw heldere, veilige, verbindende communicatie.

Verbinding & Empathie

Je maakt kennis met vormen van geweld die kunnen optreden in de communicatie, in de setting van een bevalling. We bezoeken het ethische aspect van het verlenen van zorg op maat en rechten van de vrouw. We gaan oefenen met verschillende aspecten van een dialoog, zodat je inzicht krijgt in de bouwblokken van verbinding en empathie. De training zal basisvaardigheden van verbindende communicatie aanraken. We zullen niet de diepte ingaan op LHBTIQ+-sensitief communiceren of het thema racisme. Een deel van de communicatievaardigheden zal niet naadloos aansluiten bij vrouwen met een niet-Nederlandse / -Westerse culturele achtergrond. Daar zit geen discriminatie achter; zie het als erkenning voor de nuances en wezenlijke interculturele verschillen van communicatie. We besteden ook aandacht aan lichaamstaal; universele, non-verbale communicatie.

Wie, Wat & Wanneer?

Wie
Deze training is hoofdzakelijk bedoeld voor professionals in de geboortezorg: Gynaecologen, Verloskundigen, Obstetrie Verpleegkundigen, Kraamverzorgenden, Doula’s, Ambulance personeel, Tolk of Geboortefotograaf.
De vaardigheden en inzichten zijn ook relevant voor professionals die betrokken zijn bij de kraamtijd of zwangerschap; denk bijvoorbeeld aan Neonatologie personeel, Lactatiekundigen, Echoscopisten, Bekken Fysiotherapeuten, Huisartsen of docenten van Zwangerschapsgym, Zwangerschapsyoga of Bevallingscursussen.

Wat
Een workshop duurt inclusief de pauze 5,5 uur en is gericht op inspiratie, inzicht krijgen en ervaren. Wat je achteraf zou kunnen merken is dat je een paradigma shift hebt doorgemaakt, dat je anders bent gaan denken over communicatie, dat je valkuilen gaat herkennen en dat de intentie en het bewustzijn waarmee je communiceert en aanwezig bent, veranderd zijn. Wie verder wil kan op aanvraag een meerdaagse cursus of 1:1 coaching volgen. Dit kan ook als praktijk of afdeling. Dit heeft als meerwaarde de kans om met thema’s de diepte in te gaan, veel te oefenen en live coaching te ontvangen. Zo kunnen je vaardigheden en vocabulaire groeien zodat je het geleerde steeds vaardiger in praktijk kan brengen.
 
Waar & Wanneer

Online op Zoom, Skype, of Jitsi, in overleg ook op locatie. 1:1 coaching is bespreekbaar. Een cursusdag is van 08:30 – 14:00. Je kunt je nu opgeven voor de eerste pilot workshops, tegen een sterk gereduceerde prijs! Op maandag 6/9 ben je erbij voor €30,-, op 4/10 kost de workshop €75,-. Hierna kost de workshop €250,-. Voor 1/11 en 29/11 kun je je alvast opgeven. Let op: Tot 15/9 boek je de november workshops voor de early bird prijs van €200,-!

Hoe Geef Ik Me Op?

Door hieronder te klikken. Wil je me nog wat vragen stellen? Klik dan op de knop of e-mail en stel ze gerust!

Ja! Deze Workshop Is Voor Mij!

Over De Trainer

Rosa is 39, Biologe en Trainer Verbindende Communicatie. Zij combineert in de training inzichten in de neurofysiologie van de bevalling met haar kennis van de Verbindende Dialoog. Daarnaast is Rosa getrouwd en moeder van 2, wat haar ervaringsdeskundige maakt in op het gebied van bevallingen. Zij heeft zelf een bevallingstrauma verwerkt en later een empowerment ervaring meegemaakt, een grote drijfveer achter dit werk. Rosa wil met de training bijdragen aan zowel zingeving en werkplezier van professionals als empowerment van vrouwen & een sterke start van baby’s en gezinnen. Rosa heeft daarom bijgedragen aan het behartigen van de rechten van bevallende vrouwen in de Corona Crisis door te bellen namens de Geboortebeweging. Rosa staat voor compassie, respectvolle dialoog, empathie en verbinding. Ze heeft veel plezier in het geven van trainingen!